Aceasta optiune va reseta pagina principala restaurand categoriile widgeturile inchise.

Reseteaza

Casele Judetene de Sanatate nu mai au fonduri pentru terapia antivirala

APAH-ROAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania isi exprima ingrijorarea fata de situatia extrem de grava a pacientilor cu hepatita cronica virala aflati pe listele de asteptare la nivel national.


“Avem semnale de la pacienti ca in tot mai multe judete dosarele sunt blocate la nivelul caselor judetene pentru ca, desi sunt cerute de comisia nationala, fondurile sunt insuficiente”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania isi exprima ingrijorarea fata de situatia extrem de grava a pacientilor cu hepatita cronica virala aflati pe listele de asteptare la nivel national.
“Avem semnale de la pacienti ca in tot mai multe judete dosarele sunt blocate la nivelul caselor judetene pentru ca, desi sunt cerute de comisia nationala, fondurile sunt insuficiente”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.
In aceasta situatie se afla in aproape jumatate dintre Casele judetene, cum ar fi Sibiu, Mures, Neamt, Iasi, Cluj, Brasov, Botosani, Caras, Severin, Bihor, Satu Mare, Cluj, Iasi, Vrancea, Vaslui sau casele speciale cum este Casa de Asigurari a Ministerului Transporturilor.

Chiar si in judetele unde pana acum nu existau probleme majore in ceea ce priveste inceperea terapiei antivirale, pacientii asteapta din nou peste un an terapia antivirala, un exemplu elocvent fiind Timis. Pe de alta parte, in ciudaeforturilor un reprezentanti ai caselor judetene, lipsa fondurilor reprezinta opiedica in calea ccesului la tratament pentru pacientul cu hepatita cronica.
Astfel, numarul norocosilor care asteapta sub un an tinde se sa scada din nou, in ciuda eforturile medicilor din comisiile de specialitate.

Pacientii sunt ingrijorati si speriati ca perioada de asteptare se va mari, iarboala lor se va agrava. In plus, multi nu inteleg discrepanta dintre judete, dece unii primesc mai repede si altii mai tarziu. Spre exemplu, un pacient din Timisoara ne-a spus ca i-a fost initiat dosarul pentru terapia antivirala in luna iunie 2009 la acelasi medic si in acelasi timp cu fratele sa care se afla in judetul Gorj, si deci primeste terapia din fondurile acestui judet. Acestad in urma a primit intre timp tratamentul, in timp ce fratele din Timisoara incamai asteapta.

In judete precum Iasi sau Braila perioada de asteptare depaseste un an sijumatate. In acest moment, la nivel national peste 6700 de pacienti cu hepatitacronica virala de tip B, C si D asteapta tratamentul salvator.

“Speram ca reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa intervinain rezolvarea acestor probleme si sa aloce fonduri suficiente pentru caselejudetene aflate in subordine pentru a nu se ajunge la situaia in care acestea nuvor mai avea bani nici pentru continuarea terapiilor deja incepute.

Speram sa se intervina la timp pentru ca astfel estimam ca vor exista tot mai multe Case Judetene de Sanatate unde pacientilor li se va spune ca isi vor primi tratamentul cand vor fi fonduri”, a adaugat presedintele APAH-RO.

Biroul de presa APAH-RO.
www.hepato.ro

Related Posts with Thumbnails

Lasa un raspuns